Mooie Facebookvrienden maken populair


Flickr.com/dan taylor

Wil jij overkomen als een gezellig mens en een leuke vriend? Zorg dan dat je Facebookvrienden hun beste beentje voor zetten en de foto waar ze het meest aantrekkelijk op staan als profielfoto gebruiken. Mensen met mooie vrienden zijn namelijk populairder dan mensen met onaantrekkelijke vrienden, dat geldt in het echte leven maar ook online.

Onderzoekers van de Universiteit van Twente onderzochten Facebookprofielen op ‘sociale aantrekkelijkheid’ en ontdekten dat de digitale wereld niet veel verschilt van de echte. In de International Journal of Web Based Communities zegt hoogleraar Piet Kommers: “Mensen vinden anderen die er gezond, gelukkig en vruchtbaar uitzien aantrekkelijk. Dat is een bekende evolutiewet.”

Om te bewijzen dat dit online ook geldt, maakte hij vier nep-profielen aan op Facebook. Twee mannelijke- en twee vrouwelijke profielpagina’s aan met ‘neutraal aantrekkelijke’ profielfoto’s. De ene pagina kreeg aantrekkelijke vrienden, de andere niet. Voor de rest waren de pagina’s identiek.

Een groep van 74 studenten tussen 21 en 31 jaar oud moest de foto’s beoordelen op ‘sociale aantrekkelijkheid’. Ze moesten bijvoorbeeld aangeven of de persoon op de foto een gezellige persoonlijkheid had en of hij/zij eventueel een vriend zou kunnen worden. Het meerendeel van de studenten zou het profiel van degene met de knapste vrienden wel aan zijn of haar vriendengroep toevoegen. Vrouwen hadden daar het sterkst de neiging toe.