Mooie tomaten smaken niet


We willen gelijkmatig rode tomaten. Het liefste een beetje glimmend en prachtig rond. Jammer alleen dat die niet smaken.

Veredeling noemen ze het in de landbouwbiologie. Je neemt een plant of een vrucht en je gaat net zo lang kruisen tot hij alle eigenschappen heeft die je zoekt. In Nederland doen we dat al sinds de 17e eeuw, vooral rond Enkhuizen zit een aantal bedrijven die van veredeling een miljoenenzaak hebben gemaakt.

Jack Gavigan

Daar zitten ook de bedrijven die hebben gezorgd dat tomaten hun huidige uiterlijk hebben. Via veredeling zijn de tomaten van nu mooi gelijkmatig rood, want dan verkopen ze beter. Groene vlekjes vindt de consument maar een teken dat de tomaat nog niet rijp is.

Alleen hebben wetenschappers nu ontdekt dat hetzelfde gen dat zorgt voor een mooie rode kleur, ook verantwoordelijk is voor een lager gehalte aan suikers. De tomaat mag er dan tegenwoordig mooier uitzien, er zit dus ook veel minder smaak aan. De egale rode kleur is ook voor telers handig. Die kunnen beter zien wanneer hun tomaten rijp zijn, want dan worden ze donker rood.

De onderzoekers noemen deze prachtige maar smaakloze rode waterbommen U-tomaten, naar de term uniforme rijping. Om tot U-tomaten te komen, is een belangrijk eiwit voor een groot deel uitgeschakeld. De fotosynthese die in de bladeren van de tomatenplant plaatsvindt, wordt te vroeg uitgeschakeld. Resultaat: de tomaten worden te vroeg rood, zonder dat zich suikers kunnen ontwikkelen. Alsof een aannemer een huis oplevert zonder ramen en trappen.

Het onderzoek staat in het vakblad Science.