Monstergolf in Atlantische Oceaan


golf

In februari 2013 ontstond in de noordelijke Atlantische Oceaan, tussen het Verenigd Koninkrijk en IJsland een golf van 19 meter. Voor het beeld: dat zijn vier NS dubbeldekker op elkaar gestapeld, een nieuw record. De World Meteorological Organisation (WMO) heeft er tot nu over gedaan om het bestaan van die golf te bevestigen.

Dat komt omdat niemand de golf waarschijnlijk heeft gezien, er zijn alleen metingen, gedaan door boeien. Die willen nog wel eens een foute meting doorgeven, bovendien is het moeilijk vast te stellen wat het normale zeeniveau is, vandaar dat de bevestiging even op zich liet wachten.

De golf is ontstaan door een koudefront boven de oceaan, dat zorgde voor krachtige winden. Die bereikten 81 kilometer per uur, genoeg om de monstergolf te laten ontstaan. Die was bijna een meter hoger dan het vorige record.

De noordelijke Atlantische Oceaan kent in de winter soms ideale omstandigheden voor het ontstaan van muren van water. De combinatie van stromingspatronen, harde wind en lage luchtdruk zorgt voor wat ‘extratropische stormen’ worden genoemd. Deze stormen hebben soms het effect alsof er boven het wateroppervlak een bom ontploft. Dat zweept het water op tot ongekende hoogte.

Aangezien dat deel van de oceaan ook veel door de scheepvaart wordt gebruikt, is het zaak om die golfslag goed in de gaten te houden. Vandaar dat er nogal wat meetboeien in de oceaan liggen. Die geven precieze data waarop de scheepvaart kan vertrouwen. Getuigenverklaringen over golfhoogte zijn er ook. Zo is door een schip in 2000 op ongeveer dezelfde plek een golf van bijna 30 meter waargenomen. Maar de betrouwbaarheid van dergelijke waarnemingen is minder groot.