Monstergolf bij Ierland


Hoewel het op dit moment in Nederland relatief rustig weer is, stormt het hevig op de Atlantische Oceaan. Met name Ierland heeft daar last van, daar woedt sinds dinsdag een behoorlijke storm die nogal wat schade heeft veroorzaakt. Vooral het noorden van het land heeft winden van meer dan 100 kilometer per uur meegemaakt.

Maar waar de Ierse weerdienst Met Éireann zich het meest over verbaast, zijn de golven die op de kust slaan. Een boei voor de kust van Donegal die golfhoogtes meet, heeft dinsdag een golf van 20,4 meter hoogte waargenomen. Dat is net zo hoog als een gebouw met zeven verdiepingen.

Dit soort supergolven zijn zeldzaam, zeker in onze buurten. Ze ontstaan waarschijnlijk als twee grote golven samenkomen, maar niemand heeft dat ooit live waargenomen. Het resultaat kan dan een golf zijn die groter is dan haar twee voorgangers samen. Meteorologen begrijpen zulke monstergolven nog niet goed, vandaar dat er met belangstelling naar de Ierse meetresultaten wordt gekeken.

Het onstuimige weer van de Atlantische Oceaan dreigt overigens vrijdag over te slaan naar continentaal Europa, waarbij we ook met storm te maken krijgen.

Follow Faqtman on Twitter