Monster asteroïde Vesta met blote oog te zien


vesta

Met helder weer kun je in Nederland de komende weken een ongebruikelijke gast aan de nachtelijke hemel zien: de asteroïde Vesta. Het enorme brok steen komt zo dicht langs aarde, dat je het met het blote oog kunt waarnemen. Maar geen zorgen, het stuk ruimtepuin passeert ons op een zeer veilige 170 miljoen kilometer. Maar het is zo groot, dat je het ding desondanks kunt zien.

Vesta, genoemd naar de Romeinse godin voor het huishouden en haardvuur, is vier keer zo groot als Nieuw-Zeeland. Daarom is het zelfs op grote afstand zichtbaar. Zoek daarvoor de komende twee weken naar het sterrenbeeld Boogschutter. Dat is met een (gratis) sterrenzoeker-app op je telefoon makkelijk te vinden. De wat gelige stip ten noordwesten daarvan is Vesta.

We kennen Vesta goed. NASA’s ruimtesonde Dawn heeft de planetoïde in 2011 van dichtbij gefotografeerd. Op die beelden is goed te zien dat er een enorme inslagkrater op het harde oppervlak zit. Dat betekent dat deze asteroïde zelf door iets is geraakt. Ruimtedeskundigen denken dat die krater wel eens een miljard jaar oud kan zijn. Zo lang draait het stuk ruimtepuin dus al minstens rondjes door het heelal.

Deze zomer is Vesta het dichtst bij de aarde in twintig jaar. Tot 16 juli zal het met het blote oog zichtbaar zijn. Daarna heb je een telescoop nodig om de asteroïde te zien. Daarna duurt het weer vele jaren voor het brok weer terug is in onze contreien.