Monogamie goed voor mens


Waarom kijken we raar op als een man meerdere vrouwen heeft? Ooit was het bijna de norm, vooral machtige mannen hadden een hele sleep vrouwen, soms was het zelfs nodig om gebouwen neer te zetten voor alle echtgenotes, de harem. Maar vooral in de 19e en 20ste eeuw is polygamie (het hebben van meerdere vrouwen) in de meeste landen en culturen afgeschaft.

Dat hebben we gedaan omdat monogamie veel beter is voor de mensheid, zo concludeert een studie van de universiteit van British Columbia (Canada).

De haremdans, door Giulio Rosati. In harems werden de vrouwen van een sultan bijeen gebracht.

De studie keek naar allerlei maatschappelijke problemen in landen waar mannen nog wél meer vrouwen mogen hebben en vergeleek die met landen waar mannen het – officieel – met één echtgenote moeten doen. De conclusie: monogame landen hebben minder te maken met verkrachting, ontvoering, moord, geweld, berovingen en fraude.

Volgens de onderzoekers komt dat omdat het evenwicht in landen met polygamie is verstoord. Daar hebben sommige oudere en machtige mannen wel acht vrouwen, terwijl arme jongemannen daardoor niet één vriendinnetje kunnen krijgen. Die jongemannen proberen soms met geweld te krijgen wat op een normale manier niet lukt. Vandaar de verkrachtingen.

Ook hebben jongemannen geen ‘demping’ door een vriendin en zijn ze ongeremd bij hun pogingen om ook rijk te worden via berovingen of fraude. Kinderen uit monogame huwelijken hebben minder te maken met mishandeling of verwaarlozing door hun vaders. Die hebben in een monogame relatie meestal maar een paar kinderen, in plaats van een hele kleuterschool vol.

De meeste landen hebben polygamie bij wet verboden. Alleen in sommige Afrikaanse landen en bijna alle islamitische landen is het nog toegestaan. De meeste polygame huwelijken komen voor in Senegal, waar 48 procent van alle huwelijken meer dan twee partners kent. Opmerkelijk: in landen waar polygamie wordt afgeschaft, gaan mensen meer drinken.

Het hele onderzoek staat in het vakblad Philosophical Transactions of the Royal Society.

Follow Faqtman on Twitter