Mongolië krijgt dino terug


Jordi Payà

Met de veroordeling van een fossielensmokkelaar komt er een einde aan een van de grootste zwendels met prehistorische bodemschatten. Een Amerikaanse rechter kwam tot een deal met Eric Prokopi, tot dit jaar een gevestigde naam in het prepareren en restaureren van dinosauriërskeletten. Prokopi zegt schuldig te zijn aan fraude en geeft een drietal skeletten die illegaal zijn opgegraven terug aan de rechtmatige eigenaar, de republiek Mongolië.

In ruil krijgt de preparateur een verminderde straf, die maximaal 17 jaar gevangenis kan bedragen. De skeletten zijn miljoenen waard, eentje was zelfs als verkocht door Prokopi voor iets meer dan een miljoen dollar. De koop is ongedaan gemaakt.

Grote fossielen zijn de afgelopen jaren steeds duurder geworden. Rijke verzamelaars betalen gigantische bedragen voor de paar skeletten die jaarlijks op de markt komen. Vooral versteende eieren zijn erg geliefd. In Nederland was Freddie Heineken een verwoed verzamelaar van deze uiterst zeldzame overblijfselen. De vraag is echter veel groter dan het aanbod. Illegale opgravingen in China en Mongolië zijn dan ook een steeds groter probleem.

De Mongoolse president Elbegdorj Tsakhia heeft zich persoonlijk met de terugkeer bezig gehouden en zal de skeletten schenken aan een museum in zijn land.