‘Mondwater veroorzaakt hartaanval’


Het is goed voor je tanden, zo wordt beweerd, maar is het wel zo goed voor je hart? Mondwater is in opspraak geraakt na een studie door de Queen Mary University in Londen (GB). Daaruit blijkt dat mensen die spoelen met mondwater met de veelgebruikte stof corsodyl erin, een 10 procent hogere kans op een hartaanval hebben.

Het mondwater zou niet alleen zorgen dat je geen gaatjes meer krijgt, het doodt ook bacteriën die nuttig zijn. Daaronder bacteriën die het verwijden van bloedvaten reguleren. Vrijwilligers die een mondwater met corsodyl in hun mond namen, zagen in de uren daarna hun bloeddruk behoorlijk stijgen, zo staat te lezen in het vakblad Free Radical Biology And Medicine.

De bacteriën die worden gedood produceren nitriet, dat een belangrijke stof is in de regulering van de bloedsomloop. Hoe meer je er van hebt, hoe makkelijker zuurstof door het lichaam wordt opgenomen. Daarom drinken hardlopers voor een wedstrijd vaak bietensap, dat de aanmaak van nitriet bevordert.

Mondwater kwam al in eerder slecht in het nieuws. Een studie in 2009 bracht het in verband met een verhoogd risico op sommige soorten kanker. Een studie uit 2011 van de University of Newcastle bracht aan het licht dat het juist slecht is voor de tanden omdat het de balans van stoffen in je mond verstoort. Vooral alcoholhoudende mondwaters zouden de mond uitdrogen en daarmee de vorming van plaque bevorderen.