Molecuul gefotografeerd


Foto: Cosmin Blaga, Ohio State University.

We krijgen de vraag bij Faqt geregeld gesteld in het kader van onze rubriek Vraag en Antwoord: wetenschappers beweren wel dat er moleculen bestaan, maar hoe kunnen we dat zeker weten als je ze niet kunt zien? Het antwoord vanaf vandaag is dat je moleculen wel degelijk kunt zien en er zelfs foto’s van kunt maken.

Op het plaatje zie je het eerste beeld ooit van een atoom, in dit geval van stikstof. Hij is gemaakt door natuurkundigen van de Ohio State University en de Kansas State University in de Verenigde Staten.

Het onderzoeksteam gebruikte een laser om heel precies één elektron uit zijn baan in het molecuul te schieten. Het elektron viel door de aantrekkingskracht van het molecuul vervolgens terug; daarbij kwam zo veel energie vrij dat het molecuul zelf zichtbaar werd. Je kunt het vergelijken met een steentje dat op het water rimpels maakt: in het midden van de ringen zit de plek waar de steen het water raakte.

Het experiment is niet alleen belangrijk om nu eindelijk eens een foto te hebben van een molecuul, het toont ook aan dat mensen chemische reacties op moleculair niveau kunnen sturen. Dat maakt het mogelijk om veel preciezer te experimenteren met bijvoorbeeld kwantumprocessen. Dat kan leiden tot doorbraken in ons begrip van de natuurkunde.

Follow Faqtman on Twitter