Mol naar bloedwaterval


Antarctica is een opmerkelijke plek. Op sommige plekken heeft het nog nooit geregend sinds mensen het continent bezoeken. Toch stroomt er een grote rivier, de Onyx. En je kunt er een waterval zien waarbij het lijkt alsof bloed van grote hoogte naar beneden stort. Welkom in de McMurdo Dry Valley.

Hoe de bloedrode waterval is ontstaan, is wetenschappers ongeveer wel duidelijk. Vlak bij de plek waar dit fenomeen kan worden bewonderd ontstond 5 miljoen jaar geleden een groot zoutmeer. Daar zit zo veel natrium in, dat het niet bevriest, zelfs niet toen er een grote gletsjer op kwam te liggen.

Dat vloeibare water heeft veel ijzer uit de omringende rotsen opgenomen, vandaar de rode kleur. Waar wetenschappers zeer benieuwd naar zijn, is de precieze chemische samenstelling van het zoutmeer. Een gat boren gaat niet, zuurstof van buiten zou onmiddellijk reageren met het water en de meting waardeloos maken.

Vandaar dat een robot is ontwikkeld die als een mol kan graven. Deze kan zich dwars door de dikke ijslaag vreten en via afstandsbediening onderzoek doen. Deze in Duitsland ontwikkelde mol is net terug met zijn eerste monster van zeer zout water. Binnen enkele maanden worden daarvan de eerste resultaten verwacht.