Mokken voor hoofdtransplantatie


mokken

Valery Spiridonov lijdt aan spinale spieratrofie, een ziekte waarbij zijn spieren steeds verder verdwijnen. De 30-jarige IT-consultant uit Rusland kan zich nu alleen nog maar in een speciale rolstoel voortbewegen. Hem wacht een vroege dood. Maar er komt mogelijk redding, de Italiaanse neurochirurg Sergio Canavero wil zijn hoofd transplanteren op het lichaam van een dode.

Beide mannen hebben hun voornemen vorig jaar kenbaar gemaakt, maar daarna werd het stil. Zo is nog steeds niet bekend waar de operatie plaats gaat vinden. Bovendien zoeken ze geld om de hele operatie te financieren.

Daartoe is Spiridonov nu een opmerkelijk initiatief gestart. Hij verkoopt onder andere lokjes van zijn haar. Ook kun je petten en mokken kopen met daarop de slogan desire for Life, de noemer waaronder de Rus de operatie ingaat.

Tijdens de operatie wordt het hoofd sterk gekoeld, anders overleven de hersens het niet. Na de operatie wordt Spiridonov een maand kunstmatig in coma gehouden, terwijl het lichaam wordt voorzien van immuunonderdrukkers, omdat het anders het hoofd afstoot. Eenmaal uit de coma, zal de patiƫnt langdurig moeten revalideren.