Mogelijk voetafdrukken van Neanderthaler ontdekt


voetafdruk neanderthaler

Op Gibraltar, aan de zuidpunt van Spanje, hebben paleontologen een fossiele voetafdrukken ontdekt die afkomstig zou kunnen zijn van een Neanderthaler. Als dat zo is, zou het pas de tweede afdruk van deze mensachtige soort wereldwijd zijn. Ongewoon is echter ook de relatief jonge leeftijd van de sporen: ze zijn slechts 29.000 jaar oud en kunnen daarom afkomstig zijn van de laatste Neanderthaler.

Terwijl homo sapiens zich over heel Europa verspreidde, eindigde het tijdperk van de Neanderthalers. Na meer dan 250.000 jaar de dominante soort in Europa en Azië te zijn geweest, nam de populatie van deze soort snel af toen dit spoor werd gemaakt. Waarom, daarover verschillen de wetenschappers nog van mening. Mogelijk was er sprake van klimaatverandering, een epidemie of legde de Neanderthaler het gewoon af tegen de nieuwe soort.

De laatste Neanderthalers leefden op het Iberisch schiereiland.

Paleontologen van de Universiteit van Sevilla hebben de voetafdrukken ontdekt. De afgelopen jaren braken rotsen af aan het strand van de Catalaanse Baai in Gibraltar. De breuken hebben talloze fossiele sporen uit de ijstijd blootgelegd. Die bevinden zich in versteend duinzand, dat onder de nieuwere rotsen zat. Daaronder sporen van edelherten, lynxen, oerossen, luipaarden en een gletsjerolifant. Ze liepen in de laatste ijstijd door dit duinlandschap.

Maar er sloop dus ook een mensachtige rond. Het gaat een jonge persoon, tussen 1,06 en 1,26 meter lang. Uit de anatomische analyse van de indruk concluderen paleontologen dat deze voetafdruk afkomstig zou kunnen zijn van een Neanderthaler. De enige andere bekende voetafdruk van een Neanderthaler bevindt zich in Roemenië.