Mogelijk negende planeet in ons stelsel


planeet negen

Hoeveel planeten heeft ons zonnestelsel? Lang was het antwoord negen, tot Pluto werd gedegradeerd tot dwergplaneet. Maar als het aan twee astronomen uit de Verenigde Staten ligt, zijn het er toch weer negen. Ze vermoeden dat aan de buitenste rand van ons stelsel een behoorlijk grote planeet ligt.

Niet dat de onderzoekers van Caltech de planeet hebben waargenomen. Toch zijn ze er zeker van dat het hemellichaam bestaat. Ze hebben een serie kleinere objecten in de verste ring van ons zonnestelsel gevolgd. Die gedragen zich op een manier die suggereert dat er ergens in die ring een groot object is. De zwaartekracht van dat object trekt de kleinere steenklompen in een hoek. Al deze objecten draaien onder die hoek.

Om dergelijke kracht op de objecten uit te kunnen oefenen, zou de planeet minstens zo groot als aarde moeten zijn, schrijven de onderzoekers in The Astronomical Journal, maar wellicht veel groter. De planeet ligt zo ver van de zon, dat zij waarschijnlijk tussen de 10.000 en 20.000 jaar nodig heeft om onze ster heen te draaien.

De planeet heeft nog geen naam, daarvoor moet zij eerst eens direct worden geobserveerd. De komende jaren zullen allerlei observatoria hun best doen het gevaarte voor het eerst te zien, dan kan ook de strijd losbarsten over hoe we onze verste planeet gaan noemen.