Mogelijk leven op Europa


europa

Ruimtevaartorganisatie Nasa heeft zeer waarschijnlijk vloeibaar water ontdekt op de Jupiter-maan Europa. Al lange tijd vermoeden ruimtedeskundigen dat er onder de korst van Europa een vloeibare oceaan ligt, maar omdat er nog nooit een sonde heen is gestuurd, is dat niet zeker. Maandag geeft Nasa een persconferentie over ‘activiteiten die verband zouden kunnen houden met het bestaan van een onderaardse zee op Europa’.

Een dergelijke mededeling die geen mededeling is, maar wel genoeg hints bevat, is typisch voor het wat zwalkende communicatiebeleid van Nasa. Eerder leken ze op het punt om de ontdekking van buitenaards leven aan te kondigen, en viel de uiteindelijke mededeling bitter tegen, die ging over een aardse bacterie.

De aankondiging van komende maandag heeft te maken met de Hubble Space Telescope, heeft Nasa al wel gezegd. Die heeft misschien geologische activiteiten op Europa ontdekt die wijzen op de aanwezigheid van water. Nasa heeft al eerder berekend dat dergelijk water vrijwel identiek van samenstelling zou zijn aan zeewater op aarde. Dat kan weer betekenen dat er primitief leven in mogelijk is, van bacteriƫn of andere eencelligen.

Mocht er inderdaad water zijn – en daar lijkt Nasa wel duidelijk op te hinten – dan is dat bijzonder. Zo ver van de zon en zonder dikke atmosfeer zou water onmiddellijk moeten bevriezen. Het is waarschijnlijk te danken aan de zwaartekracht van Jupiter, dat het water constant in beweging houdt, dat het niet bevriest.