Moeilijk kind, moeilijk leven


Ben je als kind hyperactief, impulsief of heb je concentratie problemen? Dan wordt je volwassen leven ook geen makkie.

‘Toon me het jongetje van zeven en ik toon je de man’, zei Baden Powell ooit. De oprichter van Scouting was er van overtuigd dat karaktereigenschappen van kinderen doorwerken in hun latere leven. Hij had het mis, je kunt problemen bij volwassenen al op driejarige leeftijd vaststellen.

Dat zegt een team van internationale psychologen. Ze volgden tientallen jaren groepen kinderen in Nieuw Zeeland en Groot Brittannië om te zien wat karaktereigenschappen uit de kindertijd zeggen over volwassen gedrag. Kinderen die moeite hebben met zelfcontrole (impulsief gedrag, woedeaanvallen) zijn volgens de onderzoekers later ook geen leuke of gezonde volwassenen.

Als volwassene vertonen ze een grotere kans op crimineel gedrag, alcoholisme, financiële problemen, geslachtsziekten en ongewenste zwangerschap. Ze komen disproportioneel vaak in aanraking met het gezag en deurwaarders.

Deze problemen komen veel minder voor als ouders hun losbandige kinderen flink aanpakken. De onderzoekers merkten dat sterk ouderlijk gezag bij impulsieve kinderen veel narigheid later tegengaat. Ze leren grenzen te accepteren en hebben daardoor als volwassene ook minder moeite met regels.