Moeders stem sust stress


Je moeders stem heeft hetzelfde effect als een knuffel. Yep, de wetenschap heeft nu ook de troostende werking van moeders onderzocht.

Na een stressvolle ervaring zorgt een telefoongesprek met je moeder voor een hoger gehalte van het gelukshormoon oxytocine. Dat is de conclusie van wetenschappers die 61 door plankenkoorts geplaagde meisjes van zeven tot twaalf jaar onderzochten.

De meisjes moesten spreken voor een zaal vol vreemden en rekenkundige problemen oplossen. Daarna werden ze óf omarmd door hun moeder, óf door haar gebeld, óf ze zagen een filmopname van mams.

Wetenschappers aan de Universiteit van Wisconsin-Madison onderzochten vervolgens het niveau van het stresshormoon cortisol in het speeksel en het hormoon oxytocine in de urine van de meisjes.

Moeders troosten een leven lang.
Moeders troosten een leven lang.

Oxytocine wordt geproduceerd in de hersenen en staat ook wel bekend als het knuffelhormoon. Het versterkt de band tussen moeder en pasgeboren baby’s en het bestrijdt stress. Uit experimenten met knaagdieren is bekend dat de stof vrijkomt tijdens het fysieke contact tussen moeders en hun nakomelingen.

De onderzoekers wilden onderzoeken of alleen al het horen van een moederlijke stem leidt tot meer oxytocine in het lichaam. En dat is inderdaad zo. In de twee groepen die direct contact hadden met hun moeder daalde het gehalte cortisol sneller dan bij de meisjes die hun moeder alleen op een filmpje zagen.

Ook het gehalte oxytocine was bij meisjes die hun moeder knuffelden of alleen maar hoorden veel hoger. Blijkbaar is alleen het zien van je moeder niet genoeg om ook dan een gelukkig gevoel te krijgen.

Volgens de onderzoekers is nu beter duidelijk waarom hun studenten direct na een tentamen massaal hun moeder bellen. Het neemt de stress van de test weg. Een vervolgstudie is ook al gepland. De onderzoeksvraag: werkt een sms van moeder net zo goed als een telefoontje?

© Pavel Losevsky | Dreamstime.com