Moeders appeltaart smaakt het lekkerst


Je kunt van alles doen om eten lekkerder te maken. Zo zou een maaltijd die bestaat uit zes verschillende kleuren beter smaken dan een minder kleurrijke maaltijd. En zouden kinderen opeens heerlijk smikkelen van spruitjes als je ze prinsessen-spruiten noemt. Wederom is aangetoond dat onze smaak beïnvloed wordt door de presentatie. Zo zou eten dat voor ons gevoel met liefde bereid is beter smaken, beweren onderzoekers van de Universiteit van Maryland (VS).

Met liefde bereid! Krijg je al trek?

Onze smaak is dus afhankelijk van wat we zien, en van de persoon die ermee te maken heeft. Om dit aan te tonen kregen proefpersonen zoete lekkernijen voorgeschoteld. Wanneer ze het gevoel hadden dat die met liefde bereid waren, werden deze lekkerder beoordeeld. Volgens professor Kurt Gray kun je het ook omdraaien: ‘Ben je telkens weer overdonderd door het lekkers dat je vrienden op tafel zetten, dan zegt dat mogelijk meer over jullie relatie dan over hun kookkunsten.’ En als je een chefwaardig menu krijgt voorgeschoteld van iemand met wie je op slechte voet leeft, zal dit waarschijnlijk een stuk minder goed smaken.

Voor een ander experiment van Gray werden patiënten behandeld door een sympathieke of norse verpleegkundige. Ook nu bleek dat het gevoel dat je bij iemand hebt van invloed is op je lichamelijke ervaringen. Wanneer de vriendelijke dame bloed prikte, werd er namelijk minder geklaagd over pijn, omdat de patiënten overtuigd waren van haar goede bedoelingen.

Conclusie: Als je iemand wilt verrassen met je kookkunsten of iets voor elkaar wil krijgen, vergeet dan vooral niet te investeren in een goede sfeer.

Bron: Universiteit Maryland. Foto: Stuart Spivack, Flickr