Luister naar moeder (ze heeft gelijk)


Moeders weten perfect wanneer een kind ziek is. Wat doktoren ook mogen zeggen.

F002/6749

Britse onderzoekers keken naar de aanwijzingen die moeders geven als zij het gevoel hebben dat hun kind ziek is. En wat bleek: bij ernstige ziektes heeft moeder sneller in de gaten dat er iets mis is dan doktoren. Dr Matthew Thompson zegt dat ouders, moeders in het bijzonder, vaak goed in de gaten hebben wanneer iets goed mis is bij kinderen, al is de diagnose moeilijk te stellen.

De doktoren publiceren hun advies om naar moeders te luisteren in het The Lancet Medical Journal, een tijdschrift voor huisartsen en medisch specialisten. Daarin geven zij ook het advies aan doktoren niet te vergeten naar hun eigen gevoel te luisteren als ze moeite hebben om bijvoorbeeld bij een patiëntje met een rode huid een simpele verkoudheid van een ernstige infectie te onderscheiden.

Dat dit soms zo moeilijk te onderscheiden is komt door de zeldzaamheid van ernstige infectieziektes, dit door goede vaccinatieprogramma’s. ‘Hierdoor is het soms zoeken naar een naald in een hooiberg’, zegt Thompson, ‘vooral als het kind nog in de beginfase van de ziekte zit en alle symptomen nog niet (goed) te analyseren zijn.’

De onderzoekers willen naast de publicatie van hun onderzoek ook een handboek maken voor huisartsen zodat bij twijfel over een aandoening sneller het ziekenhuis wordt opgezocht. Ook hopen ze dat artsen sneller de temperatuur gaan opnemen bij jonge patiënten. Zorgen maken is niet altijd nodig, luisteren naar het instinct wel, zo luidt het devies.

Foto: SciencePhoto