Moeder met obesitas krijgt ongezond kind


obesitas

Het is al bekend dat obesitas onze stofwisseling schaadt en ons vatbaar maakt voor diabetes en hartaandoeningen. Nieuw onderzoek toont aan moeders de effecten van hun vetzucht doorgeven aan hun nakomelingen, waardoor de veroudering van die kinderen versnelt.

Onderzoekers van het National Institute of Medical Sciences and Nutrition, in Mexico City en de Universiteit van Wyoming bestudeerden nakomelingen van moeders met obesitas bij ratten. Ze observeerden de nakomelingen gedurende hun hele leven om de snelheid van veroudering te bepalen. Nakomelingen van zwaarlijvige moeders hadden zelf ook meer lichaamsvet en vertoonden vroege tekenen van suikerziekte.

Ook hadden ze minder goed werkende mitochondriƫn, de krachtcentrales van cellen die de energie opwekken om goed te functioneren. Deze veranderingen maken het waarschijnlijker dat de kinderen van dikke moeders hartproblemen ontwikkelen.

Bemoedigend is dat het trainen door de nakomelingen veel van de slechte erfenis van een dikke moeder verbetert. Sporten is daarmee voor kinderen van moeders met obesitas dus nog belangrijker dan voor anderen. Zo kunnen ze de gevolgen van obesitas bij de moeder compenseren.