Moeder groot hoofd: makkelijke bevalling


Het geboortekanaal is de wegversmalling van de evolutie. In de loop van miljoenen jaren zijn onze hoofden groter geworden, terwijl bij vrouwen de bekkens smaller werden. De sterfte van moeder en kind bij geboorte ging omhoog, de prijs die we als soort betaalden voor een groter brein.

Met dat brein kunnen we onderzoek doen, zoals nu is gebeurd aan de universiteit van Wenen (Oostenrijk). Daar bestudeerden evolutiebiologen 99 skeletten. Daardoor ontdekten ze dat vrouwen met grotere hoofden ook bredere geboortekanalen hebben. Hun heiligbeen is korter en minder gekromd, wat het voor een kind makkelijker maakt om naar buiten te komen.

Het heiligbeen is het grootste bot in de wervelkolom, net onder het middel. Dit bot heeft in de loop van de menselijke evolutie een grote verandering ondergaan om ons in staat te stellen op twee benen te lopen. Die verandering heeft ook het baren moeilijker gemaakt.

Een groot hoofd is dus een erfelijk gegeven, vrouwen die het hebben, overleven vaker de geboorte van een kind en zullen dus gemiddeld meer kinderen baren. Die erven een groot hoofd van hun moeder, zodat een dergelijke bouw verderop in de evolutie wellicht de norm gaat worden.

Het onderzoek is gepubliceerd in Pnas.