Moeder aller zoogdieren zo groot als aapje


De voorouder van alle moderne zoogdieren – inclusief de mens – zou maar klein en nietig zijn geweest in de schaduw van de dinosauriërs. Maar genetisch onderzoek wijst nu uit dat hij eerder de grootte had van een aapje.

De cynodont, een van de mogelijke voorouders van de moderne zoogdieren. (Nobu Tamura/CC-BY-SA-3.0)

Fossielen tonen aan dat zoogdieren zij aan zij met de dinosauriërs leefden. Maar alleen de allerkleinsten zouden de fatale meteorietinslag van 65 miljoen jaar geleden hebben overleeft. Die zoogdiertjes zouden vervolgens de voorouders van alle moderne zoogdieren worden.

Maar onderzoekers van de Universiteit van Montpellier beweren nu anders. Zij bekeken het genoom van 36 moderne zoogdiersoorten, en konden daarmee een beeld schetsen van het genoom van de moeder aller zoogdieren.

Een complete reconstructie bleek onmogelijk, maar de wetenschappers konden wel twee eigenschappen achterhalen: lichaamsgewicht en levensduur. Het dier bleek ten tijde van de dinosauriërs ruim 1 kilogram te wegen, vergelijkbaar met een kleine moderne aap, en een stuk groter dan tot nu toe gedacht. Daarnaast bleek hij zeker 25 jaar oud te worden.

Andere wetenschappers zijn sceptisch over het onderzoek. Zij zien pas echt bewijs als het fossiel van deze mogelijke moeder aller zoogdieren wordt gevonden. Daar is het nog even op wachten.

Follow Faqtman on Twitter