Moderne viool beter dan Stradivarius


viool

Stradivarius violen zijn niet beter dan moderne violen. In een aantal blinde tests prefereren zowel violisten als het publiek nieuwe violen in een concertzaal. Toch zullen de legendarische Italiaanse violen ook in de toekomst waarschijnlijk tonnen blijven opbrengen. Ze hebben zo’n goede naam, dat het geld door violisten (al dan niet met sponsors) wordt opgehoest.

Aan de Université Pierre et Marie Curie in Parijs is een grote dubbelblind test gedaan met violen, waaronder Stradivariussen. In het vakblad Pnas schrijven de Franse onderzoekers dat het publiek zelfs een duidelijke voorkeur heeft voor violen uit deze tijd. Vroeger heette het dat de echte liefhebber alleen een Stradivarius wilde horen.

De naam van deze viool ligt al een tijd onder vuur. Zo ontdekten dezelfde Franse onderzoekers al eerder dat violisten met een blinddoek voor niet doorhadden of ze op de klassieke of moderne viool speelden. Wetenschappers van het Institut Jean Le Rond d’Alembert wisten in 2009 te melden dat de geheimzinnige lak die Stradivarius gebruikte, vaak genoemd als oorzaak van de geweldige klank, weinig bijzondere ingrediënten bevatte.

En nu vindt het publiek de klank dus ook niet heel bijzonder. De test werd twee keer gedaan. Een keer met kenners (vioolbouwers, violisten, concertmeesters) en een keer met gewone liefhebbers van klassieke muziek. Ze deden de test in twee verschillende concertzalen, zodat ook de akoestiek geen rol zou spelen. Bij alle experimenten vonden de testpersonen de nieuwe violen beter klinken.