Modellen om Corona te voorspellen kloppen niet


Computermodellen om de sterftecijfers van Covid-19 te voorspellen bevatten veel te veel aannames en parameters, zeggen wiskundigen. Dat blijkt uit een internationale studie waaraan het Nederlandse Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) bij betrokken was. Het onderzoek is gepubliceerd in Nature Computational Science.

De computermodellen waarmee onder andere het RIVM mee werkt, missen vooral een aanduiding van de mate van onzekerheid. Dit ondanks het feit dat de uitkomsten van zulke modellen zeer onzeker zijn. Daardoor krijgen beleidsmakers een gammel beeld van de werkelijkheid. Daarop moeten ze wel al hun maatregelen baseren. Terwijl het zo eenvoudig is.

De modellen zijn vaak te complex en ze meten te veel zaken tegelijk, zagen de onderzoekers. Het onderzoeksteam ontdekte dat een veelgebruikt model 940 parameters bevatte, waarvan er maar zestig belangrijk waren. Daarvan zijn weer een paar van doorslaggevend belang voor het bestrijden van de ziekte: de tijd tussen besmetting en besmettelijkheid, de tijd die een geïnfecteerde nodig heeft om zichzelf te isoleren, en de doeltreffendheid van afstand houden.

Slechts enkele parameters worden beïnvloed door het overheidsbeleid. Dus is er een neiging om de invloed van wetten en regels te overschatten. Zoals premier Rutte het eerder zei: wij bestrijden Corona, niet de overheid.