Misstroostig Spaans sperma


De kwaliteit van Spaans sperma holt achteruit. De universiteit van Murcia nam in 2001 en afgelopen jaar sperma af bij jongemannen tussen de 18 en 23 en telde de aanwezigheid van spermatozoïden. Terwijl de mannen uit 2001 nog 72 miljoen zwemmertjes hadden per milliliter, kwam de telling nu gemiddeld niet boven de 52 miljoen per milliliter.

Dat komt neer op een teruggang van 2 procent per jaar in de afgelopen tien jaar. Als het in dit tempo doorgaat, dan worden Spaanse mannen binnen korte tijd onvruchtbaar. Vanaf 40 miljoen spermatozoïden per milliliter is het zeer moeilijk om een vrouw zwanger te maken, blijkt uit eerdere onderzoeken.

De Spanjaarden zijn niet de enigen die zich zorgen moeten maken. De kwaliteit van sperma holt in veel westerse landen achteruit. Het meest in Frankrijk, waar tussen 1988 en 2005 de afname van spermatozoïden 32,2 procent bedroeg. Niet eerder werd een dergelijke afname geconstateerd.

Hoe komt het dat mannen overal in Europa minder vruchtbaar worden? Er is waarschijnlijk niet één oorzaak. Eerdere studies tonen aan dat stress, een gebrek aan lichaamsbeweging, alcoholconsumptie, te veel warme douches en vrouwelijke hormonen in oppervlaktewater en voedsel waarschijnlijk allemaal een rol spelen. Het nemen van vitamine B9 lijkt de kwaliteit ten goede te komen.

Het onderzoek werd gepubliceerd in het wetenschappelijke blad Andrology.