Misdaad beloont aandeelhouder


Ahold, Enron, Parmalat, de wereld wordt soms opgeschrikt door liegende bedrijven. Is goed nieuws voor aandeelhouders.

Ben je op zoek naar een aandeel dat de komende jaren flinke winst moet opleveren? Probeer dan een bedrijf te vinden waarvan je het jaarverslag niet vertrouwt. Het liefst eentje waarvan je denkt dat er flink creatief boek wordt gehouden. Met een narcistische ‘visionair’ aan de top.

Zulke bedrijven leveren jou als aandeelhouder namelijk een flinke winst op.

Foto: © Luis Louro | Dreamstime.com

Dat ontdekten economen van de East Carolina University in de Verenigde Staten. Ze keken naar langjarige resultaten van bedrijven die zich keurig aan de regels houden en van bedrijven die de kluit belazeren. Het blijkt dat die laatste categorie een uitstekende koersontwikkeling laat zien vóór ontdekt wordt dat ze frauderen. Die winst leveren ze na ontdekking weer in, maar nooit zo veel als de groei in de tijd voor de bom barst. Netto blijft er een winst over.

Vijf jaar na de ontdekking van fraude gedraagt een aandeel zich weer normaal, ontdekten de onderzoekers. Het staat dan nog hoger dan het zou staan zonder de fraude. Vooral als de benadeelde partij niets met het bedrijf zelf te maken heeft. De Belastingdienst of een ander bedrijf bijvoorbeeld. Volgens de onderzoekers gelden de resultaten alleen voor ontdekte boekhoudschandalen. Bedrijven die de kluit belazeren en er mee weg komen zijn waarschijnlijk nog succesvoller op de beurs.

Follow Faqtman on Twitter