Misbruik vinden via oog


In politieseries als CSI lijkt het soms alsof via korrelige foto’s van een beveiligingscamera’s bijna elke misdaad opgelost kan worden. Dat gaat wat ver, foto’s kun je niet oneindig opblazen om ieder detail zichtbaar te maken. Maar toch is het niet helemaal uit de lucht gegrepen. Nieuw onderzoek toont aan dat je via reflecties in de ogen een hoop misdadigers kunt vinden.

Kidnappers en seksuele misbruikers van kinderen hebben één overeenkomst: ze fotograferen vaak hun slachtoffers. Door die foto’s goed te bestuderen, kun je de fotograaf ontdekken. Tot die conclusie komen onderzoekers van de universiteiten van York en Glasgow in Groot-Brittannië na een studie van foto’s.

Ze namen foto’s van personen met een digitale camera en maakten vervolgens vergrotingen van de iris. Aangezien de iris maar 0,5 procent van het gezicht uitmaakt, heeft die vergroting een zeer lage resolutie. Desondanks konden proefpersonen in 84 procent van de gevallen een hen bekende persoon op deze manier identificeren. Ging het om een onbekende, dan werd in 71 procent een geslaagde identificatie gedaan.

De onderzoekers ontdekten dat een plaatje van 16 bij 20 pixels al genoeg kan zijn om tot een geslaagde identificatie te komen. Zo weinig pixels hadden proefpersonen maar nodig om op een foto Barack Obama te herkennen.

De studie, gepubliceerd in PlosOne, is belangrijk voor rechtszaken waarbij via een foto het bewijs wordt verkregen tegen een misdadiger. Bewezen is nu dat dergelijk bewijs toelaatbaar is en zelfs de hoeksteen kan vormen van een zaak tegen een kindermisbruiker.