Minikikkertje ontdekt


Dat hij bestond, dat wisten biologen wel. Maar de minikikker is zo klein dat iedereen hem tot nu toe over het hoofd had gezien.

Meer dan een eeuw over het hoofd gezien, de minikikker. Foto: Prof. Indraneil Das/Institute of Biodiversity and Environmental Conservation

Dit is hem dan, de Microhyla nepenthicola, de kleinste kikker in Azië, Afrika en Europa. Het hummeltje werd ontdekt op Borneo door een team van Universiti Malaysia Sarawak en het Biozentrum Grindel und Zoologisches Museum Hamburg.

Volgens onderzoeksleider Dr Indraneil Das stond wel vast dat de kikker bestond, er zijn opgezette exemplaren in Europese musea te bewoneren. Maar die zijn meer dan een eeuw oud en wetenschappers dachten altijd dat het jonkies waren van een andere soort. Maar de minikikker is nu voor het eerst levend en wel gevonden in het Kubah National Park.

Hoe mini is mini? Een volwassen minikikker wordt een centimeter groot. Gemiddeld zijn ze de omvang van een erwt. Ze wonen in kelkbekerplanten, waar ze zeer kleine mugjes eten. Ondanks hun petieterige omvang maken ze een hard raspend geluid.