Ming de mossel, na 507 jaar vermoord


Hij werd geboren rond de tijd dat Columbus voet aan wal zette op het Amerikaanse continent. Toen de Slag bij Nieuwpoort plaats vond, was hij net een eeuw oud. Napoleon kwam en ging en hij leefde nog. Zelfs de eeuwwisseling maakte hij nog mee, tot in 2006 een Britse wetenschapper hem opdook, in de ijskast stopte en vermoorde.

We hebben het over Ming, een mossel die woonde in een baai in IJsland. Het is nu officieel: Ming was tot een paar jaar geleden het oudste mobiele levende wezen ter wereld. Was, want in 2006 stierf hij voor de wetenschap, toen hij in het kader van een onderzoek met vele soortgenoten van de bodem van de zee werd gehaald.

Toen werd al vermoed dat Ming oud was. De onderzoekers dachten rond de 400 jaar. Maar nu zeggen ze dat die schatting ’te haastig’ is gemaakt. Nader onderzoek aan de universiteit van Bangor toont een zeer respectabele leeftijd aan. De ouderdom van mossels kan goed worden vastgesteld door het aantal laagjes te tellen waaruit de schelp is opgebouwd.

Omdat er in het geval van Ming nogal wat laagjes zijn, vertelden de onderzoekers zich de eerste keer. Een hertelling in het kader van een nieuw onderzoek bracht de hogere leeftijd aan het licht. Die wordt overigens bijna achteloos in het onderzoeksrapport genoemd. Ming zal nu worden gebruikt als een soort kalender om meer te weten te komen over het klimaat van de afgelopen vijf eeuwen.

Het verhaal van Ming staat in het vakblad Palaeogeography, Palaeoclimatology, Palaeoecology.