Mindfulness bestrijdt depressies


geluk

Nederlandse onderzoekers hebben wetenschappelijk bewezen dat mindfulness depressieve klachten kan verminderen of zelfs voorkomen.

Mensen met terugkerende depressie kunnen met mindfulness een nieuwe depressie voorkomen, hebben onderzoekers van het UMC Sint Radboud in Nijmegen ontdekt. Het is voor het eerst dat de effecten van mindfulnesstraining wetenschappelijk aangetoond zijn.

Foto: Paralog (Flickr)

De onderzoekers keken naar 200 depressieve patiënten die al meerdere malen in hun leven depressief waren geweest. De patiënten werden ingedeeld in twee groepen. De ene groep kreeg de gebruikelijke behandeling tegen depressie, de andere kreeg zowel de gewone behandeling als een mindfulnesstraining. Na de training bleek dat de mindfulnessgroep significant minder depressieve symptomen had dan de controlegroep. De patiënten in de mindfulnessgroep tobden ook minder en hadden minder last van malende gedachten. Eerder bleek uit onderzoek al dat mindfulness ervoor kan zorgen dat mensen die depressief zijn geweest minder snel terugvallen in een nieuwe depressie.

De resultaten kunnen de samenleving mogelijk veel geld besparen. Van de Nederlandse bevolking heeft bijna een vijfde procent ooit in zijn leven met een depressieve stoornis te kampen gehad. Depressies kosten de samenleving jaarlijks 660 miljoen euro aan behandelkosten en 953 miljoen euro aan kosten vanwege ziekteverzuim (bron: Trimbos Instituut). Zo’n 950 duizend Nederlanders gebruiken antidepressiva (bron: RIVM).

Mindfulness helpt mensen om met hun gedachten in het hier en nu te zijn, en het leven te accepteren zoals het is. Cursisten krijgen oefeningen waarin ze bezig zijn met ervaringen in het nu, bijvoorbeeld door zich te focussen op hun ademhaling.