Minder zicht door te veel licht


Nederland is één van de best verlichte landen ter wereld. Dat is goed voor de veiligheid, maar we moeten er ook iets door missen: een mooi donkere hemel.

Het licht van kassen, lantaarnpalen en lichtreclames zorgt ervoor dat de sterrenhemel hier wat minder spectaculair is dan bijvoorbeeld midden op zee.

Toch zijn er zelfs vanuit Nederland, badend in het licht, nog hele mooie dingen te zien. De planeet Jupiter staat op dit moment erg helder aan de avondhemel. Met een eenvoudige telescoop zijn zelfs de manen te zien die om de planeet heen draaien.

Ruimtestation

Een ander indrukwekkend verschijnsel aan de nachtelijke hemel is het ruimtestation ISS. Door de enorme zonnepanelen van dat bemande ruimtestation is het gevaarte soms erg goed te zien – zonder telescoop. Het ziet eruit als een bewegende, heldere stip, bijna net zo fel als Jupiter.

Er is woensdag een nieuwe periode begonnen waarin het International Space Station dagelijks overkomt. Op heavens-above.com kun je opzoeken wanneer je in jouw woonplaats omhoog moet kijken om het te zien.

Wie gebruik maakt van Twitter, kan zich door de Nederlandse dienst @twisst laten waarschuwen wanneer ISS mooi overkomt. Twisst kijkt naar de locatie die je hebt ingevuld in je Twitter-profiel en stuurt je een tweet wanneer ISS eraan komt.

Sterren tellen

Al een paar weken zijn mensen in heel Nederland bezig sterren te tellen. Op die manier proberen de provinciale milieufederaties en Stichting Natuur en Milieu de lichtvervuiling in kaart te brengen.

Komende zaterdag wordt de telling afgesloten met de feestelijke Nacht van de Nacht. Overal in Nederland zijn er dan activiteiten, zoals duisterniswandelingen en workshops nachtfotografie. Toevallig komt juist tijdens die festiviteiten ISS weer heel helder over, om 19.58 uur. Op 2 november is ISS nog veel feller en komt hij om half zes ’s avonds bijna recht over ons heen.

Follow Faqtman on Twitter