Minder regen door maan


regen

Als de maan recht boven ons staat, valt er minder regen. Dat hebben twee wetenschappers van de universiteit van Washington ontdekt. Ze bestudeerden vijftien jaar aan klimaatdata om hun vermoeden te bevestigen over de invloed van de maan op regenval.

Ze gebruikten satellietgegevens van NASA en de Japanse ruimtevaartorganisatie JAXA, verzameld tussen 1998 en 2012. Het verband zou te maken hebben met atmosferische golven en kleine veranderingen in de luchtdruk.

Als de maan recht boven óf recht onder een gebied staat, is de luchtdruk hoger, wat voor meer vocht zorgt. De onderzoekers vergelijken met een bakje dat door de hogere druk meer water kan bevatten. De extra zwaartekracht van de maan zorgt ervoor dat er meer aan de atmosfeer van de aarde wordt getrokken, waardoor de druk op die plek toeneemt. Hogere druk leidt tot een hogere luchttemperatuur, en warme lucht kan meer vocht opnemen. Daardoor is de kans op regen kleiner.

Het verband tussen luchtdruk op het aardoppervlak en de maanfasen toonden de klimaatwetenschappers aan met een publicatie in 2014. De recente studie geeft voor het eerst een bewijs voor een verband tussen de getijdekracht van de maan en regenval.

Het is helaas een weetje waar we in het dagelijks leven niet zo veel aan zullen hebben. De invloed van de maan op regenval is te klein om echt een verschil te merken. Het is immers niet zo dat er nooit regen valt als de maan hoog aan de hemel staat. Het gevonden effect verklaart ruwweg één procent van de totale variatie in neerslag.

Waar het dan wel nuttig voor is? Klimaatmodellen kunnen met deze kennis weer preciezer worden. En de onderzoekers zijn zeker nog niet klaar met dit onderwerp. Ze willen nu aan de slag om te kijken of er ook een verband is tussen maanstand en een bepaald type regen, zoals stortregen.