Minder orkanen door luchtvervuiling


Afgelopen eeuw deden we er alles om de uitstoot van vervuilende roetdeeltjes, die vrijkomen bij de verbranding van fossiele brandstoffen, zo veel mogelijk te beperken. Dat lukte. Maar juist die luchtvervuiling zorgde ervoor dat er in die eeuw beduidend minder orkanen waren dan nu. Dat ontdekten Britse wetenschappers met behulp van weersimulaties.

Aerosolen, de wetenschappelijke term voor stofdeeltjes, weerkaatsen het zonlicht en blokkeren zo de warmtetoevoer naar de oceanen. En aangezien oceaanwarmte de motor is achter het ontstaan van een tropische storm, geldt dus: hoe meer stof, hoe minder orkanen.

En inderdaad, de onderzoekers zagen in het grootste deel van de twintigste eeuw, toen luchtvervuiling hoogtij vierde, minder orkanen de revue passeren. Vanaf de jaren 80 nam de stormfrequentie ineens weer toe. Precies op het moment dat de lucht boven de Atlantische Oceaan door strenge uitstootbeperkingen schoner werd.

In de toekomst is de verwachting dat het vooral de broeikasgassen zijn die de meeste invloed gaan hebben op tropische stormen. Volgens de meest recente studies levert die vorm van luchtvervuiling vooral krachtiger orkanen op.

Het onderzoek is beschreven in Nature Geoscience.