Minder genitale wratten door vaccin


In Australië wordt 61 procent minder genitale wratten geconstateerd bij jonge vrouwen, dankzij het inentingsprogramma tegen baarmoederhalskanker. Australië was een van de eerste landen waar het vaccin tegen het HPV-virus, dat de kanker veroorzaakt, op grote schaal werd ingezet. Het land begon daarmee in 2007. In 2009 volgde Nederland.

Nu, zeven jaar later, wilde de University of Sydney weten of er al resultaten zichtbaar waren. Uit die studie blijkt dat vooral genitale wratten, die ook door het HPV-virus worden veroorzaakt, drastisch zijn afgenomen. De afname houdt gelijke tred met het aantal inentingen.

Onder mensen die niet zijn ingeënt, omdat ze te oud waren in 2007, is geen afname te zien. Volgens de onderzoekers is het dan ook vrijwel zeker dat de afname in de groepen die wel zijn behandeld, komt door de inenting. Andere seksueel overdraagbare aandoeningen lieten geen af- of toename zien, waaruit de onderzoekers concluderen dat het seksuele gedrag van jongeren niet verandert door de injecties.

Er was in Nederland nogal wat weerstand in sommige kringen tegen inenting. Daarom werd een aanzienlijke groep niet gevaccineerd. Medici verwachten dat op termijn ieder jaar enige honderden levens van vrouwen te redden door de injecties. Die worden in ons land toegediend in het jaar dat een meisje twaalf wordt.

Het onderzoek is gepubliceerd in PlosOne.