‘Minder armoede in wereld’


sloppenwijk Xiamen

Je zou het niet zeggen met de huidige crisis, maar de wereldwijde armoede neemt af. Als die daling zo doorgaat, zou armoede zelfs compleet kunnen worden uitgeroeid in enkele tientallen jaren. Dat staat te lezen in een rapport van de University of Oxford.

De onderzoekers analyseerden 22 landen met behulp van de Multidimensional Poverty Index (MPI-index), een verzameling factoren die de mate van armoede bepalen, zoals: het aantal jaren scholing, kindersterfte, beschikbaarheid van voedsel, drinkwater, elektriciteit en het hebben van een dak boven het hoofd.

De MPI-index bleek in maar liefst 18 van de 22 landen te zijn gedaald in de afgelopen jaren. Die daling was het sterkst te zien in Bangladesh, Rwanda en Nepal. Als de daling zo doorgaat, zou de armoede in de helft van de bestudeerde landen compleet verdwenen zijn tegen 2033, in 18 landen tegen 2054 en de overige landen tegen 2108. Dat is vooral te danken aan de sterke economische groei in verschillende landen.

Volgens het rapport leven er nu circa 1,6 miljard mensen op aarde in armoede, waarvan iets meer dan de helft in Zuid-Azië.

Sommige wetenschappers zijn voorzichtig met de aanname van de resultaten uit het rapport. Zo komt bij de bepaling van elke factor in de MPI-index enige subjectiviteit kijken, en is het de vraag of er niet belangrijke factoren buiten zijn gelaten.