Miltvuur slaat toe in Rusland


rendier

In het uiterste noorden van Siberië voltrekt zich momenteel een drama. Duizenden rendieren zijn daar de afgelopen weken gestorven aan miltvuur, een zeer besmettelijke ziekte die ook voor de mens gevaarlijk is. Een twaalfjarige jongen is gestorven, terwijl tientallen mensen in het ziekenhuis liggen.

Volgens het bestuur van de regio Jamal-Nenzen komt de infectie met miltvuur van een oud kerkhof. De plaatselijke bevolking begroef hun doden niet, omdat de bodem te hard was door permafrost. Dus lagen de houten kisten bovengronds, waar de koude temperaturen zorgden dat de lijken maar langzaam vergingen.

Maar door klimaatverandering stijgen de temperaturen. In de zomer ontdooit de bodem zelfs, waardoor de lijken alsnog sterk zijn gaan rotten. Miltvuur, vroeger een groot probleem in de regio, is daardoor ontdooid. Sinds de Tweede Wereldoorlog is het gebied vrij van de ziekte, maar nu lijkt het weer geactiveerd. Rendieren spelen bij de verspreiding een belangrijke rol.

Vandaar dat de regionale overheid heeft besloten om de komende maanden een kwart miljoen rendieren af te maken, in een poging om de ziekte onder controle te krijgen. Als er dan een strenge winter overheen gaat, moet de bacterie die miltvuur veroorzaakt tot stilstand worden gebracht. Maar als het volgende zomer weer warm wordt in Siberië, dan steekt het probleem wellicht opnieuw de kop op.