Miljoenen honden-mummies gevonden


Wikimedia

Britse onderzoekers hebben in de catacomben van Anubis een opvallende en vrij morbide vondst gedaan. In de buurt van de historische (en inmiddels flink toeristische) plaats Saqqara vonden ze maar liefst acht miljoen dieren, voornamelijk honden. Zulke massagraven zijn niet ongebruikelijk aangezien het aanbidden van dieren in het oude Egypte veel voorkwam, maar de omvang van deze vondst is wel uniek.

De onderzoekers hadden niet verwacht z├│ veel dieren te vinden, maar ze hebben wel een vermoeden waarom de Egyptenaren hun beesten een goede plek wilden geven. In het oude Egypte werden honden gezien als een brug naar het hiernamaals. Honden zouden bij de god Anubis een goed woordje kunnen doen voor hun baasjes. Anubis, god van de dood, werd zelf afgebeeld als een man met de kop van een hond of een jakhals.

De verering van Anubis en de honden-begraafplaatsen waren onder egyptologen zeker niet onbekend, maar tot nu toe ging de archeologische aandacht vooral uit naar de tempels en niet naar wat eronder lag. De archeologen hebben nu tunnels gevonden vol met de gemummificeerde en in wikkels verpakte overblijfselen. Om tot een schatting te komen van hoeveel dieren er in totaal zijn, baseren de onderzoekers zich op een steekproef en het aantal gevonden tunnels. De tunnels zijn waarschijnlijk aangelegd rond 750 tot 30 voor Christus.