‘Miljoen planetoïden bedreigen aarde’


Flickr / Basilicofresco

Wetenschappers waarschuwen dat het onderzoek naar grote planetoïden verhonderdvoudigd moet worden, willen we op aarde kunnen overleven. Vaak zijn meteoren maar klein. Ze verbranden in de dampkring en wij zien een vallende ster. Grotere planetoïden die op de aarde afkomen kunnen in potentie hele steden wegvagen.

Er zijn ongeveer een miljoen brokstukken die ooit de aarde kunnen raken, aldus astronomen van verschillende universiteiten in Amerika en Engeland. Tienduizend daarvan zijn getraceerd. Dat betekent dat we van 99 procent van de planetoïden nog niet weten hoe gevaarlijk ze kunnen zijn. Gemiddeld slaat er eens per eeuw een meteoriet met een grootte van zo’n vijftig meter in. De laatste keer was in 1908 in Siberië. Een veertig meter grote meteoriet explodeerde toen in de dampkring en vernietigde 2.000 vierkante kilometer aan bebossing.

Mocht een meteoriet van die grootte op een stad terecht komen, dan zouden de gevolgen niet te overzien zijn. De impact daarvan zou zo groot zijn, dat steden op tientallen kilometers van de inslag zouden kunnen afbranden.

Maar er is een klein beetje hoop. Van planetoïden groter dan vijftig meter kunnen wetenschappers inmiddels bepalen of er een kans is dat ze de aarde raken. De schatting is dat er over twintig tot dertig jaar middelen zijn om te voorkomen dat gevaarlijke meteorieten inslaan op aarde.