Miljoen euro voor aardappel-foto


potato-967177_640

Een bekende fotograaf zegt dat hij voor 1,8 miljoen dollar een portret heeft verkocht aan een Europese zakenman. Op de foto staat niet een beroemd persoon, maar een aardappel.

Kevin Abosch is een Ierse fotograaf die vooral naam heeft gemaakt met zijn portretten van sterren, zoals Johnny Depp en Steven Spielberg. Abosch zegt dat de zakenman de foto van een aardappel vorig jaar zag in zijn apartement in Parijs en het werk met de titel ‘Potato #345’ toen kocht voor een miljoen euro. De foto zou daarmee de vijftiende duurste verkochte foto ooit zijn.

Volgens Abosch is dit de grootste deal van zijn carrière. Normaal brengen zijn portretten een half miljoen dollar op. Hij maakte de foto van een organische Ierse aardappel in 2010 en maakte drie afdrukken — een voor een Servisch museum, een om te verkopen en een voor zijn eigen collectie.

De fotograaf zegt dat hij overeenkomsten ziet tussen mensen en aardappels, en dat die iets zeggen over onze verhoudingen als individuen binnen het collectief. Volgens hem is kijken naar de aardappelproductie een manier om de menselijke ervaring te ontologisch te bestuderen.