Miljarden eenzame planeten


Waar vind je planeten? Rond sterren, zou je zeggen. Volgens onderzoek zijn er ook miljarden planeten die los zweven.

Als je naar de hemel kijkt, zie je ontelbare sterren. Onderzoek naar het heelal buiten ons zonnestelsel heeft zich dan ook altijd op die sterren geconcentreerd. Je kunt ze makkelijk met een telescoop bestuderen en via metingen van het licht dingen te weten komen over de samenstelling van een ster.

Volgens een nieuwe studie, gepubliceerd in het vakblad Nature, missen we veel door alleen maar naar de sterren te kijken. De ruimte zou ook tjokvol eenzame planeten zijn, die niet rond een ster cirkelen. Er zouden miljarden van deze ‘wandelende planeten’ bestaan, misschien zelfs meer dan de sterren die we iedere nacht zien.

Zo ziet Nasa een wandelende planeet voor zich: koud en eenzaam.

Astronomen zijn deze miljarden verloren planeten op het spoor gekomen door te kijken naar licht van sterren dat van intensiteit verandert. Dat kan komen door de zwaartekracht van een wandelende planeet die tussen ons en de ster door zweeft. De zwaartekracht van de planeet ‘knakt’ de baan van het licht eventjes en verraadt zo zijn bestaan.

Toen astronomen deze gebeurtenissen gingen volgen, bleek al snel dat het miljarden keren gebeurt. Deze ontdekking betekent dat we het heelal eigenlijk moeten herontdekken. Het zwart tussen de sterren is niet leeg, zoals tot nu toe gedacht, het zit vol met gasreuzen en steenklompen die doelloos door de ruimte zweven. Je kunt ze niet zien, maar ze zijn er wel.