Mikhail Gorbatsjov is niet dood


Mikhail Gorbatsjov leeft. Hij is niet overleden en hij ademt nog altijd normaal. Dat wil hij de wereld graag even laten weten. Deze week braken hackers in op de website van het Russische persbureau RIA en zetten daar een bericht neer dat de laatste leider van de Sovjet Unie was overleden, maar Gorbi (op de foto met de wel gestorven Ronald Reagan) is inmiddels in het openbaar verschenen om alle berichten te ontkrachten.

Het trieste aan Gorbatsjov is dat dat hij in de hele wereld populair is omdat hij een einde maakte aan de Koude Oorlog, maar dat veel Russen hem een verrader vinden. Hij zorgde immers voor de onttakeling van de Sovjet Unie, het Russische superrijk. Dus wordt er geregeld naar hem uitgehaald in bepaalde media en op de sociale netwerken.

Voorbarige doodverklaringen zijn van alle tijden. Vaak komen ze voor bij mensen die op sterven liggen, soms bij mensen die blaken van gezondheid. Al in de jaren vijftig kondigden Amerikaanse media per ongeluk de dood van Frank Sinatra aan. Maar de laatste jaren neemt het aantal wel hard toe, vooral door sociale media. De dood van paus Johannes Paulus werd liefst drie keer wereldkundig gemaakt (1981, 2003, 2005) voor het echt zo ver was.

Ook acteur Zach Braff, actrice Zsa Zsa Gabor, musicus Fats Domino, zangeres Madonna, politicus Nelson Mandela en een hele sleep anderen moesten uit de pers vernemen dat ze dood waren. De dood van koningin Elisabeth II van Groot Brittanniƫ werd zelfs door de BBC gemeld.

Het beroemdste Nederlandse voorbeeld is auteur Harry Mulisch, die in 2009 door Teletekst dood werd verklaard. In 2010 stierf hij echt.