Mijn naam is Secretan, James Secretan


Het had niet veel gescheeld of de wereld had nooit die beroemde zin gehoord: ‘my name is Bond, James Bond’. Schrijver Ian Flemming wilde de beroemdste geheim agent ter wereld voor zijn spionagewerk de naam James Secretan geven. Bond zou alleen zijn echte naam zijn, voor collega’s, vrienden en familie.

Met die onthulling komt een nicht van Flemming, precies 60 jaar na publicatie van het eerst Bond-boek ‘Casino Royale’ in 1953. Flemming wilde zijn geheim agent noemen naar de 19e eeuwse Zwitserse filosoof Charles Secrétan, maar bedacht zich. In het oorspronkelijke manuscript is de naam Secretan doorgekrast en vervangen door Bond. Flemming dacht dat het te verwarrend was om de held twee namen te laten hebben, vertelde zijn nicht aan de Britse krant Daily Mail.

De James Bond boeken werden uiteindelijk een groot succes; de 23 Bond-films maakten 007 tot een wereldmerk. De grote vraag is natuurlijk of dat met James Secretan ook was gebeurd.

Flemming maakte vlak voor publicatie nog een belangrijke verandering in het manuscript. De secretatesse van M, die verliefd is op Bond, heette oorspronkelijk Miss Pettavel. Flemming gaf haar een wat grotere rol en een speelsere naam: Monneypenny.