Migranten veranderen Brits-Engels


speakers-corner-londen

Nu is het nog ’think’, maar in de tweede helft van deze eeuw zullen Britten het over ‘fink’ hebben als ze denken bedoelen. Onderzoek van de University of York toont aan dat Brits-Engels in rap tempo aan het veranderen is, als gevolg van de instroom van grote groepen migranten. Die vereenvoudigen de uitspraak, waaronder de moeilijke th-klank, die langzaam in een F verandert.

In de straten van Londen is dat nu al te horen. Het zogenoemde Estuary English (beter bekend als Cockney) wordt daar verdrongen door Multicultural London English (MLE) een type Engels met zware invloeden van Afrikaanse, Aziatische en Caribische talen. Een woord als ‘mother’ wordt daarom in toenemende mate uitgesproken als ‘muvver’; ’thick’ wordt ‘fik’.

Sommige veranderingen laten het Cockney weer terugkeren richting standaard Engels. De stomme H die zo typisch is voor de Londenaren, verdwijnt. Dus ‘come ‘ere’ (uitgesproken als één woord) wordt weer ‘come here’.

De studie keek naar de veranderingen in de uitspraak van de Engelse taal in de afgelopen vijftig jaar. Daarbij werd vooral de afgelopen jaren een versnelling van de veranderingen opgemerkt. Door de instroom van grote groepen migranten wordt het Engels van zijn scherpe kantjes ontdaan. De uitspraak wordt ronder en eenvoudiger, maar de kans op verwarring wordt ook groter.

Onder migranten lijken woorden als ‘Paul’, ‘paw’ en ‘pool’ nu al op elkaar. Klankveranderingen midden in een woord verdwijnen, waardoor ‘beauty’ gaat lijken op ‘booty’ en ‘news’ op ‘noose’. Het woord ’text’ gaat lijken op het woord voor belastingen, ’tax’.

Überhaupt zal Engels meer een eenheidsworst worden, schrijven de onderzoekers uit York in hun rapport The Sounds of the Future. Er komen minder dialecten. Een ontwikkeling die hoorbaar is in veel Europese talen. Uit een recente studie van de universiteit van Erlangen bleek bijvoorbeeld dat het Duits steeds minder dialecten kent. Door mediagebruik en betere verkeersverbindingen komen mensen in aanraking met veel meer andere sprekers van hun taal. Daardoor slijt het dialect, ten gunste van de standaardtaal.