Miezerig dagje kan dodelijk zijn


Voor de gezondheid kan kou zijn veel schadelijker dan warm weer. Lage temperaturen zijn verantwoordelijk voor ongeveer twintig keer meer doden dan warmte. Voor deze studie, uitgevoerd door de London School of Hygiene and Tropical Medicine, keken onderzoekers naar 74 miljoen sterfgevallen in de jaren 1985-2012 in dertien landen over de hele wereld.

De onderzoekers spreken van de grootste studie over dit onderwerp ooit. Koude was volgens de statistieken verantwoordelijk voor 7,29 procent van alle sterfgevallen, warmte slechts voor 0,42 procent.

Voor elk land werd de ‘ideale temperatuur’ berekend. Duikt de temperatuur onder het lokale ideale punt, dan krijgen de luchtwegen het steeds moeilijker om voldoende zuurstof aan te voeren. Bovendien wordt het immuunsysteem dan zwakker. Boven het ideaal beginnen hartproblemen op te spelen.

gek genoeg zijn extreme temperaturen verantwoordelijk voor relatief weinig doden. De meeste weer-gerelateerde sterfgevallen doen zich voor in matige warmte en vooral iets te koude dagen. In Madrid, bijvoorbeeld, stierven de meeste mensen bij 8 graden. Aan de andere kant van het spectrum vielen in de Spaanse hoofdstad de meeste doden bij 25 graden.

Stijgt of daalt de temperatuur verder, dan vlakt het aantal doden gek genoeg af. Waarschijnlijk omdat mensen dan maatregelen nemen en het huis niet verlaten.

Het team publiceerde de studie in het medische tijdschrift The Lancet. De onderzoekers geloven dat de studie een teken is voor gezondheidsdiensten om anders na te gaan denken over weer. Het zijn niet alleen extreme weersomstandigheden die een risico vormen voor de gezondheid van de bevolking, een miezerig dagje kan juist dodelijk zijn. Een ideale temperatuur berekenden ze ook nog: 22 graden.