Mierensoort verovert wereld


Mieren zijn net mensen. Ze houden van gezelligheid, een hapje en een drankje. En uiteraard van de wereld veroveren.

Ze zijn maar een paar millimeter groot. Waarschijnlijk zitten ze met honderden tegelijk in je tuin of op je balkon. Mieren, samen met de mens misschien wel de meest succesvolle diersoort op aarde. Hoe succesvol ze zijn, blijkt uit een onderzoeksrapport van een Japans-Spaans onderzoeksteam dat deze week uitkomt.

De onderzoekers hebben ontdekt dat één mierensoort, Argentijnse roofmieren (Linepithema humile) zich in enkele decennia over de hele wereld hebben verspreid. Vroeger kwam deze soort alleen voor in Zuid-Amerika en de Verenigde Staten. Tegenwoordig vind je ze ook in Europa en Japan.

Een knap staaltje werk, dat de mieren alleen hebben kunnen volbrengen door heel goed samen te werken. De onderzoekers komen dan ook tot de conclusie dat de Argentijnse roofmier in feite een wereldwijde kolonie heeft gesticht. Een klein experiment bevestigde deze theorie.

Zet twee mieren van verschillende koloniën bij elkaar en ze beginnen te vechten. Zelfs als ze tot dezelfde soort behoren. Maar Argentijnse roofmieren uit Azië, Amerika en Europa die bij elkaar worden gebracht, snuffelen alleen wat aan elkaar alsof het oude vrienden zijn.

Dat komt omdat alle Argentijnse roofmieren in de wereld allemaal dezelfde geur afscheiden, ontdekten de onderzoekers. Nog een teken dat ze tot dezelfde kolonie behoren.

Gelukkig zijn Argentijnse roofmieren ondanks hun naam redelijk onschuldig. Bovendien houden ze net zo veel van mensen als van hun koloniegenoten over de hele wereld. Daarom vind je ze vaak waar mensen wonen, daar ligt ook voedsel. Waarschijnlijk hebben ze ook de wereld kunnen veroveren door bij mensen in de buurt te blijven. Via schepen en vliegtuigen zijn ze op stap gegaan.