Mieren met vachtje weerstaan hitte


"Saharan silver ants capturing beetle", Bjørn Christian Tørrissen via Wikimedia Commons

Mieren die leven in de Afrikaanse woestijn kunnen temperaturen weerstaan tot wel 70 graden.

Onderzoekers laten in een recente studie zien dat de ‘Saharaanse zilvermier’ tegen zulke extreme temperaturen kan juist vanwege zijn zilverachtige verschijning.

De lichte metaalkleur heeft de onderzochte mier, Cataglyphis bombycina, dankzij een vachtje van unieke driehoekige haartjes. Die haartjes zorgen ervoor dat de mier wat koeler blijft door het felste zonlicht, in het zichtbare en het bijna-infrarode spectrum, te weerkaatsen. Een bijkomend voordeel van de haartjes is dat de mier ook meer warmte kwijt kan, zelfs in de vol daglicht.

Dankzij dit mechanisme kan de mier temperaturen tot wel 70 graden Celsius aan. Maar zelfs dit geavanceerde, lichtwerende koelsysteem heeft zijn beperkingen. Na een minuut of tien fourageren in de woestijnzon moet de mier toch weer ondergronds om oververhitting te voorkomen.

Desondanks vermoeden de onderzoekers van het Amerikaanse instituut Columbia Engineering en de universiteiten van Zürich en Washington dat deze oplossing van de natuur ook in de techniek gebruikt kan worden, bijvoorbeeld door kleding, gebouwen of auto’s een vergelijkbare hitte-werende laag te geven.