Mieren kiezen snelste route


Mieren zijn slimmer dan je denkt: ze nemen de weg die het minste tijd kost, in plaats van de kortste. Dat schrijft een internationaal onderzoeksteam in PLoS ONE.

De onderzoekers verzamelden in Israël drie koloniën vuurmieren en plaatsten ze elk in een plastic doos. De doos was verbonden met een platform waarop in de hoeken kakkerlakken als voedsel lagen. Het platform was verdeeld in twee oppervlakten: een deel waarop de mieren traag vooruitkwamen (een ruw polyesterveld, met een loopsnelheid van 1,73 millimeter per seconde) en een deel waarop ze een stuk sneller liepen (glas van polyethyleen, met een loopsnelheid van 4,89 millimeter per seconde).

Gegeven de af te leggen afstand, de loopsnelheid op beide helften van het platform en de hoek die de weg maakt, konden de onderzoekers de snelste weg berekenen. Wat bleek? Ook de mieren hadden een wiskundige knobbel: ze kozen vaker dezelfde snelste weg, boven de route die het meest direct naar de versnapering leidde. Daarin vertonen ze hetzelfde gedrag als licht: ook die kiest de weg die het minste tijd kost. Net als mensen overigens.