Middeleeuwse truckstop gevonden


Archeologen zijn in de Duitse deelstaat Saksen Anhalt bezig met een bijzondere opgraving. Ze hebben daar een truckstop gevonden. Maar dan wel eentje uit de Middeleeuwen. Het gaat om een plek langs een toenmalige doorgaande route. Rond 900 werd de rustplek gebouwd, in de veertiende eeuw weer verlaten.

Net als nu, hadden mensen vroeger behoefte aan een maaltijd en een bed tijdens langere reizen. De ’truckstop’ maakte dat mogelijk. Er is een groot bestraat plein gevonden waar paarden en wagens werden geparkeerd. Daaraan lag een grote herberg waar de reizigers konden eten en mogelijk slapen.

Deze plek werd al snel populair. Er is ook een stuk weg er naartoe gevonden, met diepe sporen erin. Dat betekent dat veel wagens de weg hebben gebruikt. De sporen tonen ook aan dat ze opmerkelijk snel reden. Rond de herberg zijn maximaal veertien huizen verrezen, een teken dat de stop voor nogal wat werkgelegenheid zorgde. In de huizen waren ovens aanwezig om brood te bakken en kelders waar voedsel kon worden bewaard.

Het Slavische dorp, dat Krakau werd genoemd (niet te verwarren met de stad in Polen), deed het goed. Er zijn veel winkels en snackbars gevonden, een teken dat ze flink verdienden aan de reizigers. Toch werd het ergens voor 1400 verlaten, waarna de boel in elkaar zakte. Waarom, dat willen de archeologen van het Landesmuseum für Vorgeschichte Halle nog ontdekken.