Middeleeuwse poep voer voor archeologen


Opgravingen bij het kasteel Saranda Kolones in Cyprus hebben aangetoond dat de kruisvaarders die daar ooit woonden viespeuken waren. Bij de opgravingen is goed bewaarde poep gevonden. De archeologen hebben die poep onderzocht en kwamen daarin eitjes tegen van twee verschillende soorten wormen.

Deze wormen kunnen in de menselijke darmen leven en worden overgebracht doordat mensen iets eten dat in aanraking is geweest met de uitwerpselen van iemand die ge├»nfecteerd is. Omdat bijna alle gevonden poep de wormen had, denken de archeologen dat het met de hygi├źne niet goed was gesteld in het kasteel.

Het kasteel werd door de Engelse koning Richard I veroverd in 1191 en vormde een uitvalsbasis voor aanvallen op het heilige land. Uit de opgravingen blijkt dat 15 tot 20 procent van de kruisvaarders omkwam door ziekte of ondervoeding. Omdat wormen voedingsstoffen gebruiken die ze in de darmen tegenkomen voor hun gastheer die voedingsstoffen kan opnemen, is het mogelijk dat ze hebben bijgedragen aan de dood van sommige kruisvaarders.