Middel tegen mannelijke kaalheid gevonden


kaalheid

Onderzoekers hebben een mogelijke remedie tegen mannelijke kaalheid gevonden. Oorspronkelijk is het middel ontwikkeld om osteoporose tegen te gaan. Maar de werkzame stof verlengt de groeifase van de haarzakjes en stimuleert de productie van nieuwe haren. Dat schrijven wetenschappers in het tijdschrift PLoS Biology.

Meer dan driekwart van de mannen op leeftijd heeft er last van: een terugwijkende haarlijn en uiteindelijk een kaal hoofd. Het haarverlies is bijna onvermijdelijk, bestaande oplossingen helpen niet of slechts tijdelijk. De oorzaken en biochemische mechanismen hierachter zijn maar gedeeltelijk bekend, wat het zoeken naar een medicijn moeilijker maakt.

Aan de universiteit van het Britse Manchester hebben onderzoekers nu toch een doorbraak bereikt. Ze ontdekten dat een medicijn dat mensen krijgen na een orgaantransplantatie een ongebruikelijke neveneffect heeft. Dit cyclosporine A veroorzaakt overmatige en ongewenste haargroei. Nieuwsgierig onderzochten de onderzoekers het mechanisme achter deze bijwerking van het medicijn. Ze behandelden gekweekte haarzakjes met cyclosporine A en analyseerden de haarwortelcellen. Het bleek: cyclosporine A werkt specifiek op een gen in de haarwortel.

Daar onderdrukt het de aanmaak van een eiwit dat een natuurlijke rem voor haargroei is. Is dit eiwit overvloedig aanwezig in de haarwortel, stoort het de groeicyclus van de haarwortel. Cyclosporine haalt deze rem van de haargroei. Er zit echter een groot nadeel aan het middel. Cyclosporine A onderdrukt de normale functie van het immuunsysteem en is daarom niet geschikt als een haargroeimiddel, de bijwerkingen zijn te gevaarlijk. Daarom zochten de onderzoekers vervolgens naar een medicijn dat ook de aanmaak van het eiwit remt, maar dat draaglijker is.

En ze vonden wat ze zochten – WAY-31660, een medicijn dat oorspronkelijk werd ontwikkeld voor botontkalking. Toen ze dat uitprobeerden op menselijke haarzakjes, zagen ze na slechts twee dagen een zichtbaar effect. De haarschacht van de follikel groeide aanzienlijk, zelfs sneller dan na een behandeling met cyclosporine A. Tegelijkertijd nam de aanmaak van haren meetbaar toe. En, nog beter nieuws voor kalende mannen, het heeft geen heftige bijwerkingen. Het zal dan ook snel op mensen worden getest.