Middagdutje goed voor hersens


Door je baas betrapt bij een dutje? Vertel haar maar dat je het doet om beter te kunnen werken.

Een dutje van een uur in de namiddag stimuleert namelijk je brein. Je hebt meer denkkracht en het is goed voor je geheugen. Mensen die korte slaapjes houden gedurende de dag, functioneren geestelijk beter.

Wetenschappers van de universiteit van Berkeley (VS) ontdekten recent dat een Spaanse siësta na de lunch het gemakkelijker maakt voor de hersens om nieuwe gegevens op te slaan en informatie te verwerken.

Een dutje is goed, volgens de dokter.
Een dutje is goed, volgens de dokter.

De studie verdeelde 39 gezonde vrijwilligers in twee groepen. In de middag deden beide groepen een reeks van ingewikkelde proefnemingen. Daarbij werden de hersens flink gekraakt. Vooral de hippocampus, het deel van de hersens dat een belangrijke rol speelt bij het vormen van het korte-termijn geheugen.

Een van de groepen werd om twee uur gevraagd om een dutje te doen van anderhalf uur, terwijl de andere groep wakker bleef. Beiden groepen werd vervolgens gevraagd om deel te nemen aan een volgende reeks tests om zes uur.

De groep die was wakker gebleven tijdens de middag deed de tweede test aanzienlijk slechter. De mensen die wél geslapen hadden waren niet alleen beter, hun vermogen om te leren was er daadwerkelijk op vooruit gegaan.

De test lijkt te bewijzen dat herinneringen tijdelijk worden opgeslagen in de hippocampus om tijdens het slapen te worden verzonden naar de prefrontale cortex van de hersenen, die mogelijk meer ‘opslagruimte’ heeft voor herinneringen.